Bahaya Sihir dan Bagaimana Agama Menanganinya Melalui Pendekatan Wahyu: The Hazard of Sihr (Witchcraft) and How Religion Treats It Using the Revelations Approach - Masruri, Muhammad; Karim, Abdul; Nordin, Shah Rul Anuar (Journal of Quranic Sciences and Research, 2023)
Sihir merupakan amalan yang ditegah oleh agama kerana mengandungi unsur syirik, melibatkan ritual ikatan, jampi dan perkataan yang diucapkan atau ditulis bagi mendatangkan kesan kepada fizikal atau spiritual orang yang disihir tanpa menyentuhnya secara langsung. Penyakit kerana gangguan sihir sebagai penyakit yang menjadi masalah masyarakat hingga hari ini kerana ia sukar dikesan dan diubati melalui kaedah perubatan moden. Tulisan ini bertujuan bagi menjelaskan kaedah merawat gangguan sihir menurut perspektif wahyu ilahi. Analisis kandungan mengenai penjelasan al-Quran, hadis, tafsiran serta pandangan sarjana dalam bidang ini merupakan metodologi asas penulisan. Amalan sihir bertujuan bagi menimbulkan kesakitan fizik dan rohani, gangguan rumah tangga, gangguan emosi, menimbulkan permusuhan dan sebagainya. kepada yang disihir. Islam merupakan agama yang sangat mengambil berat bagi kesihatan umatnya. Al-Quran dan al-sunnah sebagai sumber agama berkonsepkan wahyu ilahi telah memberi panduan menangani gangguan sihir. Antara kaedah rawatan gangguan sihir ialah: 1.membuat perlindungan dan penjagaan sebelum terjadinya sihir, 2. merawat gangguan sihir yang telah mengenai seseorang, ianya meliputi tiga tahap: tahap sebelum rawatan, tahap ketika rawatan, dan tahap selepas rawatan. Witchcraft is a religiously prohibited activity since it incorporates shirk aspects such as bonding rituals, incantation, and words spoken or written to have an influence on the physical or spiritual person being bewitched without touching them. Witchcraft disorders are an illness that is still an issue for society today since it is hard to diagnose and treat with current medical techniques. This paper aims to explain the method of treating witchcraft disorders according to the perspective of divine revelation. Content analysis of Qur’anic explanations, hadiths, interpretations, and scholarly views in this field is a basic methodology of writing. Witchcraft is a practise that tries to harm the bewitched person physically, emotionally, and spiritually. It also causes domestic problems, emotional disturbances, hatred, and other problems. Islam is a religion that places a high value on the wellbeing of its followers. The Qur’an and al-Sunnah, as religious sources with the concept of divine revelation, have provided guidance in dealing with the interference of witchcraft. Among the methods of treatment of magic disorders are: (1) making protection and taking care before the occurrence of witchcraft; and (2) treating witchcraft disorders that have hit a person, which includes three stages: the stage before treatment, the stage during treatment, and the stage after treatment.