Peranan Al-Quran dalam Pembentukan Emosi Sosial Remaja: The Role of the Quran in the Formation of Social Emotions Teenagers - Kamaruzaman, Amrina Rasyada; Nur Aina Mardhiah Che Rahim; Siti Nuroni Mohamed; Shahnun Haji Musa; Nursabila Ramli (Journal of Quranic Sciences and Research, 2025)
Malay: Kajian ini bertujuan untuk meneroka peranan Al-Quran dalam pembentukan emosi sosial dalam kalangan remaja dengan memberikan fokus kepada bagaimana ajaran Al-Quran dapat membentuk tingkah laku dan nilai sosial yang positif dalam kalangan anak muda pada masa kini. Remaja merupakan kelompok yang sedang mengalami fasa transisi dalam kehidupan. Mereka sering terdedah kepada pelbagai pengaruh luar yang tanpa disedari telah mempengaruhi dalam pembentukan nilai dan moral mereka. Dalam konteks ini, Al-Quran sebagai sumber utama ajaran Islam mempunyai potensi yang besar untuk memberikan panduan dalam membentuk etika sosial yang baik termasuk nilai-nilai seperti kejujuran, hormat, tanggungjawab dan kasih sayang. Kajian ini akan menganalisis ayat-ayat Al-Quran yang berkaitan dengan aspek akhlak dan emosi serta bagaimana ajaran al-Quran dapat diterjemahkan dalam kehidupan seharian remaja melalui pendidikan, keluarga dan masyarakat. Kajian ini juga dilakukan berbentuk kepustakaan dengan meninjau kajian-kajian lepas yang berkaitan. Di samping itu, kajian ini juga akan menilai keberkesanan program dakwah dan pendidikan Islam dalam memupuk nilai-nilai ini dalam kalangan remaja. Hasil kajian ini diharapkan dapat memberikan sumbangan dalam usaha meningkatkan kesedaran emosi sosial remaja dan memperkukuhkan penerapan ajaran Islam dalam kehidupan mereka. English: This study aims to explore the role of the Qur’an in shaping social emotions among adolescents, with a particular focus on how Qur’anic teachings can cultivate positive behaviours and social values in today’s youth. Adolescents represent a group undergoing a transitional phase in life and are often exposed to various external influences that, consciously or unconsciously, shape their values and moral development. In this context, the Qur’an, as the primary source of Islamic teachings, holds significant potential in guiding the formation of sound social ethics, including values such as honesty, respect, responsibility, and compassion. This study analyses selected Qur’anic verses related to moral and emotional aspects and examines how these teachings can be translated into the daily lives of adolescents through education, family, and community engagement. Employing a library-based research design, this study reviews relevant past literature and further evaluates the effectiveness of Islamic educational and dakwah programmes in nurturing these values among youth. The findings of this study are expected to contribute to enhancing adolescents’ social-emotional awareness and strengthening the application of Islamic teachings in their everyday lives.