Persediaan Menghadapi Pandemik Berikutnya: Penyelesaian Menurut Islam: Preparing for the Next Pandemic: Solutions According to Islam - Ismail, Faisal Husen; Muhammad Masruri; Wan Zahari, Wan Ainaa Mardhiah Binti (Journal of Quranic Sciences and Research, 2023)
Pengurusan pandemik merupakan perkara yang amat mencabar bagi semua pihak. Ketidakpastian yang teruk berlaku mengenai penyesuaian terhadap wabak itu, menyebabkan lebih banyak nyawa tidak dapat diselamatkan. Organisasi kesihatan terus bergerak untuk mendapatkan dan menyampaikan maklumat mengenai pandemik ke seluruh pelusuk dunia terutama kepada populasi yang berisiko. Namun literasi berkaitan maklumat pandemik daripada literatur Islam masih terhad. Kajian ini bersifat kualitatif, dengan menganalisis literatur untuk mengetahui pendekatan Islam dalam menghadapi pandemik. Kajian kami menyamaratakan strategi Islam dalam menangani wabak penyakit maut sebelum, semasa, dan selepas wabak. Kajian ini mendapati bahawa strategi Islam dalam menangani wabak penyakit maut adalah dengan menjauhi perbuatan maksiat, persiapan rohani yang mantap. Selain itu, tindakan penguatkuasaan SOP yang ketat kepada masyarakat semasa pandemik bagi memastikan penularan wabak tersebut dapat dikawal. Islam menawarkan pendekatan gabungan penjagaan rohani, jasmani, emosi, dan intelek dalam menghadapi pandemik penyakit yang membawa maut. Kami mencadangkan garis panduan berkaitan wabak dalam bentuk holistik untuk penyelidikan masa depan.Pandemic management is a challenging matter for all parties. Severe uncertainty prevailed regarding adaptation to the epidemic, leaving more lives unsalvageable. Health organizations continue to move to obtain and communicate information about the pandemic to all corners of the world, especially to at-risk populations. However, literacy related to pandemic information from Islamic literature is still limited. This study is qualitative, by analyzing the literature to find out the Islamic approach in facing the pandemic. Our study generalizes Islamic strategies in dealing with deadly disease outbreaks before, during, and after the outbreak. This study found that the Islamic strategy in dealing with deadly disease outbreaks is to stay away from immoral acts, a solid spiritual preparation. In addition, strict SOP enforcement actions to the community during the pandemic to ensure the spread of the epidemic can be controlled. Islam offers a combined approach of spiritual, physical, emotional, and intellectual care in the face of deadly disease pandemics. We suggest epidemic-related guidelines in a holistic form for future research.