Pengaruh Pemikiran Kritis Terhadap Kemahiran Menyelesaikan Masalah Di Kalangan Pelajar Teknikal dan Vokasional Kolej Vokasional: The Influence of Critical Thinking on Problem-Solving Skills Among Technical and Vocational Students at Vocational Colleges - Mustafa, Mohamad Zaid (Journal of TVET and Technology Review, 2024)
Malay: Kertas konsep ini bertujuan untuk membentangkan tinjauan awal kajian dalam mengenal pasti tahap penguasaan pemikiran kritis terhadap kemahiran menyelesaikan masalah di kalangan pelajar kejuruteraan Kolej Vokasional Batu Pahat. Melalui pembacaan kajian-kajian lepas yang berkaitan, pengkaji mendapati bahawa kemahiran menyelesaikan masalah di kalangan pelajar masih di tahap sederhana dan kurang memuaskan kerana kurang penguasaan pemikiran kritis dalam diri pelajar. Justeru itu, tiga objektif khas akan dijalankan di dalam kajian ini seperti (i) mengenal pasti tahap penguasaan kemahiran pemikiran kritis, (ii) mengenal pasti tahap penguasaan kemahiran menyelesaikan masalah, (iii) mengkaji pengaruh pemikiran kritis terhadap kemahiran menyelesaikan masalah di kalangan pelajar Kolej Vokasional. Kertas konsep ini membincangkan latar belakang masalah yang terlibat, teori yang digunakan, cara pengambilan sampel dan kerangka operasi kajian. Justeru, melalui kertas konsep ini dapat memberikan input baharu bagi menambah baik kualiti pemikiran pelajar dan cara menyelesaikan masalah secara lebih kreatif dan kritis sekaligus melahirkan generasi yang berkualiti tinggi. English: This concept paper aims to present a preliminary review of a study to identify the level of critical thinking mastery in relation to problem- solving skills among engineering students at Batu Pahat Vocational College. Through the review of previous related studies, the researcher found that the problem-solving skills among students are still at a moderate and unsatisfactory level due to a lack of critical thinking mastery within the students. Therefore, three specific objectives will be carried out in this study: (i) to identify the level of critical thinking skills mastery, (ii) to identify the level of problem-solving skills mastery, (iii) to examine the influence of critical thinking on problem-solving skills among students of Vocational College. This concept paper discusses the background of the problem involved, the theory used, sampling methods, and the operational framework of the study. Hence, through this concept paper, new inputs can be provided to improve the quality of students’ thinking and problem-solving methods in a more creative and critical manner, thus producing a high-quality generation.