Kajian Literatur Sistematik: Cabaran Kepimpinan dalam Institusi TVET Pada Abad ke-21: Systematic Literature Review: The Impact of Leadership in TVET Institution in the 21st Century - Ismail, Nurtasnim (Journal of TVET and Technology Review, 2024)
Malay: Kajian literatur sistematik (SLR) ini adalah bagi meneroka kesan kepimpinan terhadap guru pada abad ke-21 dalam TVET. Kajian ini bertujuan bagi mengenalpasti masalah utama yang dihadapi dalam sektor kepimpinan di dalam TVET dan memahami cabaran yang dihadapi oleh pelajar. Kajian ini menggunakan metodologi yang ketat dengan menganalisis pelbagai artikel ilmiah dan pernebitan bermula dari tahun 2015-2024 bagi mengumpulkan pandangan yang komprehensif. Melalui analisis ini, pendedahan pelbagai cabaran yang dihadapi dalam institusi TVET dalam menyesuaikan diri dengan kemajuan teknologi dan memenuhi permintaan pasaran pekerjaan yang berubah dengan pantas. Penemuan ini telah menyumbang kepada pemahaman tentang keadaan semasa kepimpinan di dalam TVET di Malaysia sekaligus memberi pandangan yang berharga untuk penggubal dasar, pendidik serta pihak berkepentingan. Dengan menangani isu dan cabaran ini, ia boleh meningkatkan kualiti pemahaman dalam kepimpinan dan pengurusan TVET, yang akhirnya akan memberi manfaat kepada pelajar dan tenaga kerja negara. English: This systematic literature review (SLR) is to explore the impact of leadership on teachers in the 21st century in TVET. This study aims to identify the main problems faced in the leadership sector in TVET and understand the challenges faced by students. This study uses a rigorous methodology by analyzing various scientific articles and publications starting from 2015-2024 to gather a comprehensive view. Through this analysis, the exposure of various challenges faced in TVET institutions in adapting to technological advances and meeting the demands of the rapidly changing job market. These findings have contributed to the understanding of the current state of leadership in TVET in Malaysia as well as providing valuable insights for policy makers, educators and stakeholders. By addressing these issues and challenges, it can improve the quality of understanding in TVET leadership and management, which will ultimately benefit students and the nation’s workforce.