Faktor Yang Mempengaruhi Pelajar Sijil Vokasional Malaysia (SVM) Dalam Menjalani Latihan Industri Bagi Menyokong Kod Amalan Akreditasi Program TVET (COPTPA): Factors Influencing Malaysian Vocational Certificate (SVM) Students in Undergoing Industrial Training to Support The Code of Practice for TVET Program (COPTPA) - Mohd Erfy Ismail; Che Mohammad Fattihi Ekhmal Che Mut; Rohaize Ahmad (Journal of TVET and Technology Review, 2025)
Malay: Latihan industri merupakan satu peluang untuk mendapatkan pengalaman dan pendedahan kepada pelajar Sijil Vokasional Malaysia (SVM) bagi meneroka dunia realiti alam pekerjaan kelak. Latihan industri merupakan satu daripada program kurikulum baharu yang dibentuk bagi mereka dalam menyokong kod amalan akreditasi program TVET (COPTPA). Masalah yang dikenal pasti berdasarkan pembacaan pengkaji berkaitan faktor-faktor yang mempengaruhi pelajar dalam menjalani latihan industri ialah dari segi minat, pendapatan, pengaruh rakan sebaya dan keluarga, sokongan indsutri serta tahap kemahiran pelajar itu sendiri. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji faktor-faktor yang mempengaruhi pelajar SVM dalam menjalani latihan industri bagi menyokong COPTPA secara berkesan, releven dan strategik. Hasil kajian literatur dengan 20 buah artikel yang dicapai melalui Google Scholar menggunakan kaedah kajian literatur sistematik. Kajian ini juga menggunakan jurnal artikel, posedur dan tesis yang telah diterbit dan dimuat naik dalam pengkalan data Google Scholar dalam tempoh 8 tahun terdekat bermula 2017 hingga 2024 sebagai rujukan penyelidik. Dapatan kajian mendapati latihan industri sebagai satu wadah menjalin hubungan kebersamaan bersama industri di samping satu pelaksaaan dan pengurusan proses kerjaya pelajar. Latihan industri dipengaruhi oleh faktor-faktor tertentu seperti minat, pendapatan, pengaruh rakan sebaya dan keluarga, sokongan industri serta nilai kemahiran pelajar. Konklusinya, latihan industri mampu mendatangkan kesan yang positif terhadap pasaran industri dan institusi pendidkan TVET dalam membantu pendidikan negara menerobos kemajuan industri keempat yang penuh mencabar. English: Industrial training is an opportunity for Malaysian Vocational Certificate (SVM) students to gain experience and exposure, enabling them to explore the realities of the working world. It is one of the newly developed curriculum programs designed to support the Code of Practice for TVET Program Accreditation (COPTPA). The issues identified based on the researcher’s reading regarding the factors influencing students during industrial training include interest, income, peer and family influence, industry support, and the students’ own skill levels. The purpose of this study is to examine the factors affecting SVM students in undergoing industrial training to effectively, relevantly, and strategically support COPTPA. The study’s findings are based on a systematic literature review (SLR) of 20 articles retrieved via Google Scholar. The review incorporates journal articles, procedures, and theses published and uploaded to Google Scholar over the past eight years (2017–2024) as reference materials. The findings suggest that industrial training serves as a platform for fostering collaboration with industry while implementing and managing students’ career processes. Industrial training is influenced by certain factors such as interest, income, peer and family influence, industry support, and the value of students’ skills. In conclusion, industrial training has the potential to positively impact TVET students by producing skilled workers for the industrial sector. This supports COPTPA and contributes to the nation’s ability to navigate the challenges of the fourth industrial revolution.