Cabaran Kepimpinan: Analisis Terhadap Pemimpin Wanita Dalam Bidang TVET: Leadership Challenges: An Analysis of Women Leaders in TVET - Hashim, Siti Zulaikha (Journal of TVET and Technology Review, 2024)
Malay:Jurnal artikel ini penyelidik mengkaji cabaran dan halangan pemimpin wanita dalam institusi TVET. Terdapat pelbagai cabaran serta halangan yang dihadapi oleh golongan pemimpin wanita masa kini yang telah dikategorikan kepada beberapa faktor antaranya faktor individu, faktor budaya dan Masyarakat serta faktor institusi dan struktur. Analisis terhadap kepimpinan wanita dalam bidang TVET merupakan satu pendekatan yang baik dan sangat releven pada masa kini kerana isu ini masih menjadi topik utama dalam sesetengah organisasi. Hal ini demikian kerana, institusi TVET sangat memerlukan pengurusan dan kepimpinan yang berkaliber serta bertanggungjawab melaksanakan amanah yang dipertanggunjawabkan dengan baik dalam melakukan perubahan dalam sistem pengurusan institusi TVET kearah pencapaian yang unggul dan berkualiti bagi menjaminkan kecemerlangan institusi TVET tanpa ada diskriminasi antara kedua jantina. Hasil kajian literatur sistematik dengan 21 buah artikel yang digunakan melalui platform secara atas talian Google Scholar mendapati analisis cabaran dan halangan pemimpin wanita dalam institusi TVET merupakan satu langkah yang proaktif bagi membantu pihak pengurusan terutamanya dalam institusi TVET untuk malaksanakan transformasi yang komprehensif bagi memastikan isu diskriminasi kepimpinanan terhadap wanita ini dapat diatasi dan seterusnya menjadikan setiap organisasi yang dipimpin sama ada oleh lelaki dan perempuan adalah bertujuan bagi meningkatkan lagi kualiti dalam bidang TVET. English:This journal article examines the challenges and barriers of female leaders in TVET institutions. There are various challenges and obstacles faced by women leaders today which have been categorized into several factors including individual factors, cultural and societal factors as well as institutional and structural factors. Analysis of women's leadership in the field of TVET is a good approach and very relevant nowadays because this issue is still a major topic in some organizations. This is so because, TVET institutions are in dire need of high caliber management and leadership and are responsible for carrying out the trust that is well-accounted for in making changes in the management system of TVET institutions towards superior and quality achievements in order to guarantee the excellence of TVET institutions without any discrimination between the two sexes. The results of a systematic literature review with 21 articles used through the Google Scholar online platform found that the analysis of the challenges and obstacles of female leaders in TVET institutions is a proactive step to help the management especially in TVET institutions to implement a comprehensive transformation to ensure the issue of leadership discrimination against women can be overcome and further make every organization led by either men or women aims to further improve the quality in the field of TVET.