Kompetensi Kepimpinan Pertengahan Di Institusi Pendidikan Latihan Dan Teknikal (TVET): Middle Leadership Competencies in Technical and Vocational Education and Training (TVET) Institutions - Binti Yusoff, Ayu Annur Fetrah (Journal of TVET and Technology Review, 2024)
Malay:Kertas kajian literatur bersistematik ini bertujuan untuk mengetengahkan kompetensi bagi pemimpin pertengahan dalam institusi pendidikan TVET. Sehingga kini masih wujud pemimpin pertengahan masih keliru dan menghadapi konflik peranan dalam melaksanakan tanggungjawab mereka. Oleh yang demikian, kompetensi bagi barisan kepimpinan ini harus dikaji dengan lebih lanjut agar kepimpinan mereka terus releban dengan perkembangan semasa dalam dunia pendidikan sementelah dunia hari ini sentiasa berdepan dengan situasi yang mudah berubah, ketidakpastian dan kompleks. Berdasarkan kaedah kajian literatur sistematik, empat kompetensi telah dikenal pasti iaitu kemahiran kognitif, kemahiran teknikal, kemahiran interpersonal dan kemahiran strategik. Kertas kajian ini adalah signifikan kerana telah memberi satu hala tuju bagi para pemimpin pertengahan dalam institusi pendidikan TVET yang semakin berkembang maju dalam kalangan masyarakat. English:This systematic literature review aims to highlight the competencies of middle leaders in TVET (Technical and Vocational Education and Training) institutions. Till today, middlel leaders have often been confused and faced role conflicts in fulfilling their responsibilities. Therefore, the competencies of this leadership group need to be further examined to ensure their leadership remains relevant to current developments in the education world, given that today's world constantly faces rapidly changing, uncertain, and complex situations. Based on the systematic literature review method, four competencies have been identified: cognitive skills, technical skills, interpersonal skills, and strategic skills. This research paper is significant as it provides guidance for mid-level leaders in TVET institutions, which are progressively advancing within society.