Cabaran Bagi Kepimpinan dan Pengurusan Institusi Teknikal dan Vokasional (TVET) Dalam Revolusi Perindustrian Keempat (IR 4.0): Challenges for Leadership and Management of Technical and Vocational Institutions (TVET) in the Fourth Industrial Revolution (IR 4.0) - Shahran, Syahirah Aqilah (Journal of TVET and Technology Review, 2024)
Malay:Artikel jurnal ini mengkaji cabaran yang dihadapi oleh kepimpinan dan pengurusan institusi TVET dalam IR 4.0. Revolusi Perindustrian Keempat (IR 4.0) telah membawa kepada era kemajuan teknologi yang belum pernah berlaku sebelum ini, membentuk semula landskap ekonomi global dan memerlukan anjakan paradigma dalam kepimpinan dan pengurusan Institusi Teknikal dan Vokasional (TVET). Ketika era IR 4.0 berlangsung, institusi TVET berada di tengah-tengah gelombang transformatif di mana mereka perlu merapatkan jurang antara kemahiran tradisional dan permintaan industri yang berkembang. Hasil kajian literatur sistematik dengan 20 artikel jurnal digunakan untuk mengenal pasti cabaran yang dihadapi oleh kepimpinan dan pengurusan institusi TVET dalam menghadapi IR 4.0. Pemimpin menghadapi tugas sukar untuk mentakrifkan semula kurikulum, menggabungkan teknologi baru muncul, dan memupuk budaya penyesuaian dalam kalangan fakulti dan pelajar. Tekanan untuk menyelaraskan objektif pendidikan dengan keperluan industri yang berubah dengan pantas menimbulkan cabaran pengurusan yang ketara, yang memerlukan strategi proaktif untuk pembangunan kurikulum dan peningkatan kemahiran yang berterusan. Tambahan pula, pengenalan automasi, kecerdasan buatan dan pendigitalan memberikan cabaran kepada kepimpinan dan pengurusan institusi TVET dalam memastikan perkaitan pendidikan teknikal. Keperluan untuk infrastruktur terkini, makmal termaju, dan kemudahan latihan yang berkaitan dengan industri memerlukan perancangan kewangan strategik dan peruntukan sumber. Di samping itu, kemunculan IR 4.0 menuntut penilaian semula metodologi pengajaran di institusi TVET. Penyepaduan teknologi dalam pedagogi memerlukan program pembangunan fakulti, memerlukan peralihan dalam pendekatan kepimpinan ke arah memupuk budaya pembelajaran berterusan. Hasil kajian juga mendapati adalah penting bagi pemimpin TVET untuk mewujudkan perkongsian yang kukuh dengan industri dan badan kawal selia. Kerjasama dengan pihak berkepentingan adalah penting untuk menyelaraskan hasil pendidikan dengan keperluan industri dan memastikan graduan bersedia secukupnya untuk permintaan tenaga kerja IR 4.0. Kemahiran komunikasi, perundingan dan diplomasi yang berkesan menjadi sangat diperlukan bagi pemimpin yang mengemudi rangkaian hubungan yang kompleks dalam landskap perindustrian yang berkembang pesat. Kesimpulannya, kejayaan dalam persekitaran dinamik ini bergantung kepada keupayaan untuk menerima perubahan, memupuk inovasi, dan memupuk hubungan sinergi antara akademik dan industri. Mengemudi cabaran IR 4.0 memerlukan kepimpinan yang berwawasan, pengurusan strategik dan komitmen untuk menyediakan tenaga kerja yang mampu memenuhi kriteria yang diperlukan untuk menghadapi Revolusi Perindustrian Keempat (IR 4.0). English:This journal article examines the challenges faced by the leadership and management of TVET institutions in IR 4.0. The Fourth Industrial Revolution (IR 4.0) has ushered in an era of unprecedented technological advancement, reshaping the global economic landscape and requiring a paradigm shift in the leadership and management of Technical and Vocational Institutions (TVET). As the era of IR 4.0 unfolds, TVET institutions are at the centre of a transformative wave where they have to bridge the gap between traditional skills and evolving industry demands. The results of a systematic literature review with 20 journal articles were used to identify the challenges faced by the leadership and management of TVET institutions in facing IR 4.0. Leaders face the difficult task of redefining curriculum, incorporating emerging technologies, and fostering a culture of adaptation among faculty and students. The pressure to align educational objectives with rapidly changing industry needs poses significant management challenges, which require a proactive strategy for curriculum development and ongoing skills upgrading. Furthermore, the introduction of automation, artificial intelligence and digitization presents challenges to the leadership and management of TVET institutions in ensuring the relevance of technical education. The need for state-of-the-art infrastructure, advanced laboratories, and industry-relevant training facilities requires strategic financial planning and resource allocation. In addition, the emergence of IR 4.0 demands a reassessment of teaching methodologies in TVET institutions. The integration of technology in pedagogy requires faculty development programs, requiring a shift in leadership approach towards fostering a culture of continuous learning. The results of the study also found that it is important for TVET leaders to establish strong partnerships with industry and regulatory bodies. Collaboration with stakeholders is essential to align educational outcomes with industry needs and ensure graduates are adequately prepared for IR 4.0 workforce demands. Effective communication, negotiation and diplomacy skills are becoming indispensable for leaders navigating the complex web of relationships in a rapidly evolving industrial landscape. In conclusion, success in this dynamic environment depends on the ability to embrace change, foster innovation, and foster synergistic relationships between academia and industry. Navigating the challenges of IR 4.0 requires visionary leadership, strategic management and commitment to provide a workforce capable of meeting the criteria required to face the Fourth Industrial Revolution (IR 4.0).