Kepimpinan dan Tadbir Urus PTV: Elemen Terbaik dalam Pengurusan Mampan - Ahmad Khusairi Othman, (Journal of TVET and Technology Review, 2024)
Kepimpinan dalam organisasi memainkan peranan penting dalam mengimbangi dan melindungi pembangunan ekonomi sambil memenuhi tanggungjawab sosial. Kajian ini memfokuskan kepada amalan lestari yang mesti diguna pakai oleh pemimpin untuk memastikan kelangsungan dan kejayaan organisasi mereka dalam konteks semasa. Kepimpinan strategik adalah penting bagi sesebuah organisasi untuk berkembang maju di dunia, dan amalan mampan diperlukan untuk mencapai matlamat ini. Kajian ini mengambil kira etika individu, aspek organisasi, dan pakatan antarabangsa. Objektif utama kajian ini adalah untuk meneroka kajian teori berkaitan amalan kepimpinan lestari dan mengklasifikasikannya berdasarkan elemen yang ditetapkan. Kajian literatur sistematik terhadap 22 artikel dalam talian telah dijalankan, yang mendedahkan bahawa kepimpinan mampan diamalkan oleh kebanyakan organisasi, termasuk pengurusan Pendidikan Latihan Teknik dan Vokasional. Kajian merumuskan bahawa pelbagai elemen perlu diteliti untuk memastikan kepimpinan mampan menjadi asas pengurusan organisasi. Rangka kerja jadual bersepadu kepimpinan lestari telah dibina, meringkaskan elemen yang dinyatakan dalam kajian lepas. Kajian ini bertujuan untuk menonjolkan amalan dan ciri kepimpinan lestari yang diguna pakai oleh pemimpin dalam organisasi pentadbiran.