Pembangunan e-Modul Augmented Reality bagi Subjek Semiconductor Devices untuk Guru TVET - Johar, Siti Hajar; Abdullah, Nurhanim Saadah (Online Journal for TVET Practitioners, 2019)
Abstract: Augmented Reality is now widely used in everyday life, one of which is in education. Currently, AR applications can be integrated to improve the standards of the curriculum used, such as text, graphics, video, and audio that can be coated with studentsâ€™ environments in real-time so that they can learn better. AR can produce additional information to students displayed in multimedia. Therefore, this study is aimed to develop an e-Module for Semiconductor Devices topics using Augmented Reality for technical and vocational teachers (TVET). ZapWorks software and Zappar applications have been used to generate this e-module. This study involved five technology experts from Universiti Tun Hussein Onn Malaysia and five polytechnic lecturers. Assessment covers four aspects that need to be assessed after the product is presented and tested. The e-module was evaluated for the design, technical, multimedia and interactive aspects. Evaluation was analysed using Statistical Packages for the Social Sciences (SPSS) version 22 using frequency analysis. The findings show that the majority of items assessed from these four aspects get more than 60 percent approval. From the analysis, it is necessary to improve the design, technical and multimedia aspects of the item. This is because there are three items that get equal or more than 30 percent. The items will be reviewed and improvements will be made to improve the quality and quality of the e-Modules in line with the current TVET education system. Abstrak: Augmented Reality (AR) kini digunakan secara meluas dalam kehidupan seharian, salah satunya adalah dalam bidang pendidikan. Pada masa kini, aplikasi AR dapat diintegrasikan untuk meningkatkan standard kurikulum yang digunakan, seperti teks, grafik, video, dan audio yang boleh dilapisi dengan persekitaran pelajar secara real-time supaya mereka dapat belajar dengan lebih baik. AR, dapat menghasilkan maklumat tambahan kepada pelajar yang dipaparkan dalam multimedia. Oleh yang demikian, kajian ini adalah untuk membangunkan e-Modul Semiconductor Devices menggunakan Augmented Reality untuk guru-guru teknikal dan vokasional (TVET). Perisian ZapWorks dan aplikasi Zappar telah digunakan bagi menghasilkan e-modul ini. Kajian ini melibatkan lima orang pakar teknologi dari Universiti Tun Hussein Onn Malaysia dan lima orang pensyarah politeknik. Penilaian meliputi empat aspek yang perlu dinilai setelah produk dipersembahkan dan diuji. Produk dinilai merangkumi aspek reka bentuk, teknikal, multimedia dan interaktif. Penilaian telah dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) versi 22 menggunakan analisis frekuensi. Hasil dapatan menunjukkan majoriti item yang dinilai dari empat aspek tersebut mendapat persetujuan lebih daripada 60 peratus. Daripada hasil analisis mendapati perlunya penambahbaikkan bagi item pada aspek reka bentuk, teknikal dan multimedia. Hal ini kerana terdapat tiga item yang mendapat sama atau lebih dari 30 peratus. Item tersebut akan dikaji dan penambahbaikkan akan dilakukan bagi meningkatkan mutu dan kualiti e-Modul sejajar dengan sistem pendidikan TVET pada masa kini.