LUKISAN KEJURUTERAAN TEKNIK UMUM-KE-SPESIFIK (UKeS): WHOLE-TO-PARTS - Zainal Abidin Akasah; Maizam Alias; Liaw Yin Huat (Penerbit UTHM, 2013)
Buku ini memberi penekanan kepada pendekatan dari umum-ke-spesifik (whole-to-parts approach) atau singkatannya UKeS. UKeSmengambilkira keperluan menvisualisasi ruang yang menjadi matlamat jangka panjang pendidikan lukisan kejuruteraan. Bahan-bahan di dalam buku ini mengambilkira proses kognitif yang terlibat dalam pembelajaran lukisan kejuruteraan dan seterusnya meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran subjek ini. Ia mengambilkira kekuatan otak kanan yang lazimnya dipinggirkan apabila pengajaran pendekatan spesifik-ke-umum digunakan. Penggunaan bahan dan aktiviti dalam buku ini secara teratur akan dapat meningkatkan minat dan kemahiran terhadap lukisan kejuruteraan serta membantu dalam meningkatkan keupayaan menvisualisasi ruang seseorang iaitu satu keupayaan yang amat penting dalam menentukan kejayaan akademik dan kerjaya pelbagai disiplin.