Asas Siratan Jala - Sapiee Jamel (Penerbit UTHM, 2013)
Jala merupakan peralatan menangkap ikan dan udang yang masih dipraktikkan secara kecil-kecilan oleh nelayan atau pemancing di seluruh dunia. Buku ini memberi pendedahan kepada pembaca mengenai seni siratan jala yang boleh dipelajari dan dipraktikkan oleh nelayan dan juga penggemar aktiviti riadah ini. Kaedah ringkas untuk membuat jala dalam masa yang singkat dengan menggunakan bahan sedia ada, sesuai untuk mereka yang ingin memiliki jala dengan ciri-ciri yang sesuai untuk jenis tangkapan. Di antara bab yang dibincangkan adalah: • Istilah, Bahan dan Alatan Siratan Jala • Teknik Asas Dalam Pembuatan Jala • Teknik Membuat Jala Secara Traditional • Teknik Mudah Untuk Membuat Jala • Teknik Penggunaan Jala • Teknik Penyelenggaraan Jala Buku ini juga boleh menjadi sumber rujukan kepada mereka yang berminat untuk mempelajari, memahami dan memiliki kemahiran untuk menyirat atau memperbaiki jala.