PENGURUSAN SISA MAKANAN MENGGUNAKAN TEKNIK PENGKOMPOSAN BERASASKAN TEKNOLOGI HIJAU - Aeslina Abdul Kadir; Noor Amira Sarani; Nur Fatin Nabila Hissham (Penerbit UTHM, 2022)
Buku Pengurusan Sisa Makanan Menggunakan Teknik Pengkomposan Teknologi Hijau ini dihasilkan sebagai panduan bagi menerangkan tentang kepentingan pengurusan sisa makanan melalui kaedah pengkomposan. Masalah utama yang dihadapi oleh masyarakat Malaysia ialah isu penjanaan sisa makanan yang semakin meningkat saban hari di mana sisa makanan merupakan komposisi yang paling tertinggi iaitu sebanyak 45% hingga 60% berbanding sisa-sisa pepejal yang lain. Kaedah pelupusan yang tidak sistematik dan sistem pengurusannya yang masih lemah telah menyumbang kepada pencemaran alam sekitar dan menjadi punca masalah kesihatan. Buku ini mengandungi pelbagai informasi yang menarik bagi memudahkan pembaca untuk memahami setiap elemen penting berkenaan pengurusan sisa makanan yang praktikal, mudah dan kos efektif. Buku ini juga diharap dapat dijadikan rujukan ringkas kepada para pembaca untuk mempraktikkan kaedah pelupusan makanan yang lebih lestari dalam usaha memelihara alam semula jadi untuk menjamin kualiti hidup yang lebih baik dan sihat.