Pengenalan Pendidikan STEM - Suhaizal Hashim; Khairul Anuar Abdul Rahman; Mohd. Erfy Ismail (Penerbit UTHM, 2022)
Buku ini terhasil dengan hasrat untuk mengikut arus perkembangan semasa seiring dengan kemajuan teknologi maklumat dan komunikasi terutamanya bidang Sains (Science), Teknologi (Technology), Kejuruteraan (Engineering) dan Matematik (Mathematics) yang dikenali sebagai STEM di Malaysia kepada para pendidik, pelajar dan juga ibu bapa. Sejajar dengan kehendak pembelajaran abad ke-21 dan atas kesedaran bahawa masih ramai lagi golongan pendidik dan pelajar di luar sana yang kurang pasti mengenai kandungan dalam pendidikan STEM, buku ini boleh membantu perlaksanaan proses pengajaran dan pembelajaran mereka dengan lebih berkesan dan efektif. Perkembangan pesat teknologi maklumat dan komunikasi memerlukan tahap pengetahuan golongan pendidik dan pelajar yang sentiasa peka terhadap perkembangan dalam bidang STEM. Pelaksanaan dan penguasaan kemahiran pedagogi abad ke-21 guru juga perlu disusun rapi dan diperhalusi secara terperinci dengan menilai dari pelbagai sudut. Pembelajaran Abad Ke-21 (PAK21) adalah penting bagi memastikan kualiti sistem pendidikan negara setanding dengan negara maju yang menghasilkan kualiti pelajar yang terbaik dari segi pengetahuan, kemahiran dan nilai dalam mata pelajaran sains khususnya. Justeru, perkongsian ini amat bermakna bagi membantu para guru atau pelajar-pelajar sebagai bakal pendidik di masa hadapan.