TUN SYED NASIR : Patriot Bangsa Berdedikasi - Khairul Azman Mohd. Suhaimy; Mohd. Halim Irwan Ibrahim; Zamri Noranai; Asri Selamat; Shakila Ahmad (Penerbit UTHM, 2022)
Tun Syed Nasir Syed Ismail (1921-1982): Patriot Bangsa Berdedikasi tokoh dalam penulisan ini yang merujuk kepada sejarah perjuangan bahasa, ilmu pengetahuan, pendidikan dan nilai-nilai keislaman dalam kehidupan masyarakat Malaysia. Syed Nasir, nakhoda DBP, pelopor Musabaqah Membaca Al-Quran dan penggerak penubuhan UKM. Beliau adalah lagenda dalam sejarah perjuangan bahasa Melayu apabila rakyat memberikan gelaran “Panglima Bahasa”, satu pengiktirafan apabila berjaya menyelesaikan masalah politik dan sosiologi berkaitan bahasa dalam tahun 1957-1967. Namanya sudah pasti diingati dan terpahat dalam sejarah penubuhan UKM dan kejayaan menganjurkan Musabaqah Membaca Al-Quran di negara ini. Tiada kata yang dapat menggambarkan jasa dan pengorbanannya terhadap bangsa dan negara. Baktinya terpahat dengan jitu. Jasanya kukuh dan sumbangan kebajikannya berterusan. Maruah dan martabat bangsa sentiasa dipertahankan. Amanatnya sentiasa diingati dan dilaksanakan. Oleh itu, sejarah tidak harus melupakan jasa dan sumbangan negarawan ini dalam pembangunan negara tercinta, Malaysia.