Ushawan Muslim Konsep, Nilai dan Cabaran - Mohd Abd Wahab Fatoni; Asmuliadi Lubis (Penerbit UTHM, 2024)
Buku ini adalah satu usaha untuk menyediakan pemahaman mendalam tentang konsep asas keusahawanan Islam serta mengupas beberapa aspek penting dalam domain ini. Dalam bahagian pertama buku ini, pembaca akan diperkenalkan kepada konsep asas keusahawanan Islam yang merupakan panduan utama bagi sesiapa yang ingin meneroka bidang ini. Kami berusaha untuk memberikan penerangan yang jelas mengenai prinsip-prinsip utama seperti Islam sebagai Ad-Din, tauhid dan keusahawanan sebagai suatu ibadah. Buku ini juga membincangkan persekitaran perniagaan yang melibatkan etika perniagaan, tanggungjawab sosial korporat, dan bagaimana Islam memandang kepada perniagaan sebagai satu wahana membangun ummah. Kami juga membincangkan cabaran-cabaran yang dihadapi oleh usahawan Muslim dalam konteks ekonomi global yang sentiasa berubah. "Siapa Usahawan Muslim?" adalah soalan yang sering ditanya dalam konteks keusahawanan Islam. Di dalam buku ini, kami akan mengupas identiti seorang usahawan Muslim dan bagaimana nilai-nilai Islam membentuk sifat dan usaha mereka. Di dalam buku ini kami juga menampilkan profil usahawan Muslim yang terkenal dan inspiratif untuk menjadi rujukan atau inspirasi. Inovasi adalah aspek penting dalam usaha keusahawanan. Oleh itu, buku ini akan menerangkan bagaimana Islam mempromosikan pemikiran inovatif dan bagaimana usahawan Muslim dapat berperanan dalam pembangunan ekonomi dengan cara yang inovatif dan berkesan. Kelestarian adalah elemen kritikal dalam era moden ini, dan kami akan mengkaji bagaimana keusahawanan Islam berperanan dalam menjaga alam sekitar dan sumber semula jadi. Prinsip-prinsip kelestarian dalam Islam akan diterangkan secara terperinci. Akhirnya, buku ini akan menyentuh aspek penting keusahawanan sosial Islam yang melibatkan usaha-usaha masyarakat untuk membantu golongan yang kurang bernasib baik, mendorong pembangunan komuniti, dan memberi sumbangan positif kepada masyarakat secara keseluruhannya.