Koleksi Model Permainan dan Latihan dalam Kumpulan (LDK) - Mohd Safiee Idris (Penerbit UTHM, 2023)
Kemahiran yang berunsurkan kecekapan dan keterampilan adalah kemahiran generik. ini bererti bahawa kecekapan dan kepandaian atau ketangkasan untuk mengerjakan sesuatu tugasan yang diberikan. Di Kanada, kemahiran generik dikenali sebagai learning outcomes (hasil pembelajaran), manakala di United Kingdom adalah core skills (kemahiran teras), workspace skills (kemahiran di tempat kerja) di Amerika Syarikat dan di Australia dikenali sebagai key skills (keterampilan utama). Di Malaysia, kemahiran generik perlu diterapkan pada setiap pelajar sekolah dan universiti untuk menghadapi abad ke-21 dan cabaran globalisasi. Dalam buku ini, kami akan menerapkan kemahiran generik dalam aktiviti-aktiviti modul kemahiran kendiri. Kemahiran-kemahiran tersebut adalah kemahiran komunikasi, kemahiran kepimpinan, kemahiran kerja berpasukan, etika & moral profesional, pembelajaran berterusan & pengurusan maklumat dan pemikiran kritis & kemahiran menyelesaikan masalah.