KAJIAN BIOPENGESAN POLIANILINA BESERTAPENCIRIANNYA - OTHMAN, SITI AMIRAH (Penerbit UTHM, 2025)
Beberapa kajian melaporkan keburukan pengesan (kimia dan elektrokimia) berasaskan polimer konduksi menggunakan kaedah swa-atur monolapisan dan pengenapan filem LB dalam proses pembuatannya. Contohnya, kaedah penjerapan fizikal adalah cenderung untuk bergumpal dan mempamerkan ketidakstabilan di mana ikatan kovalen menyebabkan pengurangan dalam aktiviti biomolekul. Selain itu, kaedah ini tidak menyediakan kawalan terhadap bilangan enzim yang dipegunkan. Oleh itu, persepsi terhadap kaedah pembuatan biopengesan menggunakan kaedah ini perlu dijelaskan supaya tidak wujud keterhadan dalam proses fabrikasi biopengesan. Buku ini memberikan panduan serta perkongsian mengenai biopengesan dan perkara yang berkaitan dengannya.