Bahasa dan Sastera dalam Lingkaran Kehidupan - Sharil Nizam Sha'ri; Kamariah Kamarudin; Ernawati Atan (Penerbit UTHM, 2025)
Buku ini mengusulkan penulisan tentang bahasa dan sastera dalam kerencaman kajian. Para pengkaji membahaskan pelbagai isu yang melibatkan fahaman tentang bidang penyelidikan masingmasing jelas memperlihatkan dapatan dan penemuan baharu dalam dunia keilmuan. Kajian tentang bidang bahasa dan sastera ditemukan dalam satu buku lantaran kedua-duanya saling bergandingan dalam melengkapkan dan memantapkan korpus kesarjanaan. Buku ini bukan sekadar menyuguhkan penelitian terhadap teks, pendekatan, teori, kerja lapangan, dan analisis yang kritis bahkan turut memperoleh percambahan idea daripada pencapahan bidang penyelidikan. Kecederungan para pengkaji dalam menghidangkan khalayak dengan rangkaian maklumat menawarkan manfaat yang berguna untuk lapisan masyarakat pembaca.