Landskap Bahasa dan Sastera Arab-Melayu - Suhaila Zulaini @ Hj. Ahmad; Lily Hanefarezan Asbullah; Kaseh Abu Bakar (Penerbit UTHM, 2024)
Syukur ke hadrat Allah SWT kerana dengan izin-Nya, buku ini dapat diterbitkan. Buku Landskap Bahasa dan Sastera Arab-Melayu ini ini merupakan kompilasi daripada penulisan bab dalam buku daripada barisan pensyarah akademik di Pusat Kajian Bahasa Arab dan Tamadun Islam, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia. Buku ini memfokuskan kepada hubungan dan pengaruh bahasa Arab dan bahasa Melayu dalam konteks sastera dan linguistik. Peranan terjemahan tidak dapat dinafikan dalam memahami dan berkomunikasi antara bahasa Arab dan bahasa Melayu. Hal ini membolehkan individu daripada latar belakang yang berbeza berinteraksi, berkongsi pengetahuan dan memahami budaya satu sama lain. Buku ini mengandungi 12 bab yang meliputi penjelasan mengenai beberapa aspek penting yang diketengahkan seperti peranan terjemahan, kesantuan bahasa, terjemahan Arab-Melayu, balaghah, pembelajaran kosa kata bahasa Arab, sastera Arab, adat dan budaya. Tidak ketinggalan, aspek psikologi dalam pembelajaran bahasa Arab turut dikupas dalam buku ini. Semoga penerbitan buku ini dapat memberi maklumat yang bernilai berkaitan dengan isu dan trend perkembangan bahasa Arab masa kini di Malaysia, khususnya kepada pensyarah, guru, pelajar serta pencinta bahasa Arab yang berminat ingin mengetahui gambaran umum dalam konteks bahasa dan sastera Arab di Malaysia.