Kaedah Penentuan Waktu Solat di Malaysia Isu dan Penyelesaian - Nurul Kausar Nizam; Saadan Man; Mohd Saiful Anwar Mohd Nawawi (Penerbit UTHM, 2024)
Buku ini merupakan hasil dari kajian yang dilaksanakan bagi menilai semula penentuan waktu solat di Malaysia berdasarkan zon yang dilaksanakan di negeri-negeri di Malaysia. Buku ini memperincikan kesesuaian dan ketepatan kaedah penentuan waktu solat berdasarkan lokasi masuknya waktu dengan mengaplikasi sistem zon. Buku ini dimulakan dengan membicarakan panduan-panduan dari nas al-Quran dan al-Sunnah tentang waktu-waktu solat dan tafsiran fuqaha dan perinciannya menurut perspektif astronomi bagi setiap waktu solat fardu. Panduan nas dan tafsiran ini kemudiannya diterjemahkan dalam bentuk aplikasi semasa khususnya dalam konteks pelaksanaannya di Malaysia. Buku ini turut menganalisis kekuatan dan kelemahan penggunaan empat kaedah penyelesaian iaitu; kaedah titik paling barat, kaedah pelbagai titik rujukan, kaedah Isotime dan kaedah waktu solat setempat. Kajian ini menjemput pembaca menelaah rumusan penyelesaian yang bersesuaian dalam konteks Malaysia. Diharapkan buku ini bukan sahaja menjadi rujukan yang penting dalam bidang falak, tetapi juga menjadi wadah perbincangan dalam konteks penambahbaikan kaedah waktu solat yang lebih tepat dan jitu.