KONFLIK - Amran Hassan (Penerbit UTHM, 2011)
Kesejahteraan individu pada hari ini banyak bergantung kepada pengawalan emosi dan juga pengawalan minda yang rasional. Manusia yang berkonflik biasanya mudah untuk mengikut satu jalan penyelesaian yang negatif, jika diikuti oleh emosi yang melulu dan juga tidak menggunakan akal yang waras dalam menyelesaikan sebarang permasalahan yang timbul. Justeru, buku ini memaparkan tentang konflik yang melanda masyarakat kita pada hari ini, dan bagaimana untuk menanganinya pada masa sekarang dan juga akan datang. Pelbagai faktor penyebab kepada berlakunya konflik ini, dan bergantung kepada individu untuk meneruskannya dengan cara yang terbaik atau juga sebaliknya. Contoh-contoh kes yang dipaparkan juga diharapkan dapat membantu serba sedikit dalam penyelesaian sebarang konflik yang melanda, sama ada untuk individu, keluarga, masyarakat dan juga negara. Individu yang berjaya, adalah individu yang pandai mengawal sebarang isu konflik yang melanda dalam dirinya.