WANITA DAN PERJUANGAN - Ishak Saat; Nazarudin Zainun (Penerbit UTHM, 2011)
Buku ini merupakan himpunan artikel yang membicarakan tentang peranan dan perjuangan kaum wanita dalam pelbagai aspek kehidupan. Merangkumi peranan dan sumbangan terhadap perjuangan nasionalisme Melayu dalam era perjuangan kemerdekaan di Tanah Melayu, penglibatan dalam proses penghijrahan dan pekerjaan, penglibatan wanita dalam aspek ekonomi dan penglibatan kaum wanita dalam urusan agama. Buku ini ingin mengajak para pembaca agar dapat mengetahui dan memahami peranan, sumbangan dan pengorbanan yang telah kaum wanita lalui. Semoga dengan kelahiran buku ini nanti kaum wanita turut diiktiraf peranan, sumbangan dan pengorbanannya setaraf dengan kaum lelaki dalam pelbagai aspek kehidupan. Tidak lupa juga mereka ini turut berperanan dalam urusan keagamaan khususnya dalam institusi haji di Tanah Melayu.