POLITIK & MASYARAKAT MELAYU PERAK - Ishak Saat (Penerbit UTHM, 2012)
Orang Melayu dikatakan tidak melihat sejarah secara saintifik dan objektif. Ketepatan tarikh dalam menggambarkan fakta sejarah tidak diambil perhatian. Buku ini ditulis bagi menjawab tuduhan-tuduhan tidak berasas yang telah lama berakar umbi dalam pemikiran pengkaji dan pembaca teks-teks klasik sejarah orang Melayu. Perbincangan pada bahagian awal buku ini menyentuh beberapa perkara penting berkaitan perspektif pengkaji dan sarjana penjajah Barat terhadap khazanah penulisan sejarah orang Melayu. Rumusan daripada perbincangan ini kemudiannya membawa pembaca untuk melihat secara mendalam dan teliti terhadap pemikiran sejarah orang Melayu daripada perspektif yang sebenarnya. Beberapa hakikat disingkap untuk memberikan perspektif baharu dan tepat berkaitan konsep pensejarahan orang Melayu. Terpulanglah kepada para pembaca untuk membuat penilaian akan kebenaran hakikat ini.