SIRI SARJANA MINDA JILID 2: MODAL INSAN DARI PELBAGAI PERSPEKTIF - Rahimah A. Hamid; Nazarudin Zainun; Yahya Mat Hassan (2016)
Buku dalam Siri Minda Sarjana ini mengandungi dua jilid iaitu Modal Insan Daripada Pelbagai Perspektif Jilid 1 dan Jilid 2. Jilid 1 memfokuskan kepada modal insan dalam kaitannya dengan isu sejarah iaitu kontrak sosial di Malaysia, isu sosial dan demografi, pekerja asing, pendidikan, pengurusan sumber manusia, peranan institusi masjid, zakat, ancaman Islam liberal dan modal insan OKU. Manakala dalam Jilid 2 pula menfokuskan kepada isu bahasa dan sastera sebagai alat memperkasakan modal insan, isu akidah, pembangunan negara, memperkasakan modal insan peringkat global dan berdasarkan perspektif pemikiran Melayu, pendidikan keusahawanan, pendidikan moral, institusi keluarga, teknik refleksi dan tindakan partisipatori serta masalah sosial dan pemulihan modal insan.