WACANA MINDA: ISU-ISU KONTEMPORARI DALAM PERKONGSIAN PENGETAHUAN - Khairunesa Hj. Isa (2016)
Buku ini merupakan satu bahan bacaan untuk meluaskan pengetahuan pembaca tentang konsep pengurusan dan perkongsian pengetahuan. Perkongsian pengetahuan adalah aktiviti yang sentiasa dilakukan oleh setiap individu dalam urusan harian. namun disebabkan kurang pemahaman terhadap elemen tersebut individu tidak mampu mengakui bahawa mereka telah melakukan aktiviti perkongsian pengetahuan.Buku ini cuba memberi pemahaman dan pendedahan awal mengenai konsep perkongsian pengetahuan melalui isu dan senario yang berlaku dalam kehidupan harian individu sama ada dalam acara formal atau pun tidak. Pemahaman dalam bentuk senario ini diharap lebih memudahkan pembaca memahami konsep perkongsian pengetahuan. Paling tidak pembaca juga dapat mengetahui bahawa data, maklumat dan pengetahuan itu adalah elemen yang berbeza. Secara tidak langsung pembaca akan mengaitkan apa aktiviti perkongsian pengetahuan yang telah dilakukan dalam kehidupan harian mereka.Melalui buku ini pembaca dapat memahami dengan lebih terperinci mengenai konsep asas pengetahuan dan perbezaan antara pengetahuan dengan data, maklumat, idea mahupun gerak hati. Penyampaian dalam bentuk konsep dan senario dalam buku ini diharap lebih mudah membawa pembaca menghayati konsep perkongsian pengetahuan secara teori dan juga praktikal.