PENDAHULUAN KEPADA KAEDAH PENILAIAN PELABURAN HARTA TANAH - Mohd Hasrol Haffiz Aliasak; Mohd Farid Sa’ad (2016)
Kaedah Penilaian Pelaburan Harta Tanah merupakan salah satu teknik atau kaedah penilaian yang digunakan oleh juruukur penilaian bagi menaksir dan menilai harta tanah pelaburan di mana pendapatan sewa merupakan subjek nilaian utama yang digunakan bagi menentukan nilai modal harta tanah. Penggunaan kaedah ini amat meluas digunakan terutama bagi harta-harta yang boleh menjana pendapatan dalam bentuk sewaan. Penilaian dan penaksiran ini menggunakan dua faktor penilaian iaitu faktor menilaimodal (Capitalization Factor) dan faktor pendiskaunan (Discounting Factor) nilai modal. Meskipun, penggunaan pelbagai kaedah matematik terutama bagi menentukan nilai faktor menilaimodal dan faktor pendiskaunan, ia dapat membantu jurunilai bagi menaksir menggabungkan pendekatan tersebut dengan mengambilkira beberapa elemen yang mempengaruhi penentuan nilai modal harta tanah pelaburan. Buku ini menerangkan secara ringkas proses awalan penaksiran dan penilaian harta tanah pelaburan dari peringkat asas penggunaan kaedah, penilaian bagi kepentingan pemilik dan pemajak, penentuan pampasan dalam teknik penilaian nilai cantuman dan penaksiran amaun premium harta tanah pelaburan. Adalah diharapkan buku asas kaedah penilaian harta tanah pelaburan dapat dimanfaatkan ke semua peringkat pembaca sama ada para pelajar di institusi pengajian tinggi, jurunilai, perunding harta tanah serta masyarakat umum bagi mengenali kaedah dan pendekatan jurunilai dalam menaksir nilai harta tanah pelaburan.