Buku Teks: Termodinamik Pelajar Kejuruteraan - Amir Khalid,; Mohammad Fahmi Abd Ghafir,; Md Norrizam Mohmad Ja'at,; Sofian Mohd,; Siti Mariam Basharie, (2022)
Termodinamik adalah satu perkataan yang agak asing dalam kehidupan seharian kita. Walau bagaimanapun begitu, ianya adalah satu bidang yang amat penting dalam bidang kejuruteraan. Termodinamik adalah satu cabang sains asas yang berkaitan dengan pengajian tenaga. Subjek ini boleh dianggap agak abstrak kerana melibatkan banyak prinsip dan falsafah yang mungkin sukar untuk dibayangkan. Kadang kala juga ia dianggap satu subjek yang sukar. Oleh itu, pendekatan yang digunakan di dalam teks ini lebih kepada penerangan dengan cara yang diharap mudah difahami lengkap dengan contoh-contoh penyelesaian bagi tajuk yang berkaitan. Penyelesaian terhadap masalah juga diterangkan secara teratur supaya pengguna atau pelajar dapat mengikuti dan memahaminya dengan lebih mudah. Topik-topik yang dipilih dalam teks ini adalah berpandukan kepada silibus yang lazimnya digunakan dalam pengajian subjek termodinamik asas bagi kebanyakan institusi pengajian tinggi. Manakala semua unit yang digunakan dalam teks ini adalah unit SI. Ini disebabkan unit ini telah digunakan dengan meluas di seluruh dunia pada masa kini.