KENALI KAMI: MASYARAKAT ORANG ASLI DI MALAYSIA - Abdul Talib Bon; Mohd Akbal Abdullah; Hussain Othman; Burhanudin Mohd Salleh; Shariman Mustafa; Rathiah Hashim; Mohd Yusof Abd Hadi; Noryani Neni Ahmad; Abdullah Sulaiman (2003)
Buku ini mendedahkan secara realiti masyarakat Orang Asli yang berada di sepanjang laluan dari Tanah Rata di Cameron Highlands hingga ke Kampung Lanai, Kuala Lipis. Buku ini memuatkan maklumat berkenaan Orang Asli berdasarkan pengalaman sebenar penyelidik. Ia merangkumi beberapa aspek iaitu pengenalan kepada Orang Asli, bentuk muka bumi, budaya, tradisi dan peradaban, sosioekonomi, amalan dan kepercayaan, pendidikan serta kesan terhadap kemajuan teknologi terhadap masyarakat Orang Asli. Buku ini adalah bahan bacaan umum yang boleh digunakan sebagai rujukan bagi individu dan sesbuah institusi. Buku ini mudah difahami berikutan gaya penyampaian yang jelas, tepat dan bergambar.