KOMUNITI DAN ISU KELESTARIAN PERSEKITARAN - Haliza Abdul Rahman, (2022)
Penyertaan komuniti setempat dalam proses membuat keputusan berkaitan kelestarian persekitaran sangat penting dalam menyumbang idea baru, maklumat, analisis serta penyelesaian kepada permasalahan alam sekitar. Malahan penglibatan komuniti turut menyumbang kepada pengetahuan dan maklumat asas dalam menentukan sebarang keputusan atau tindakan yang akan diambil dalam memastikan alam sekitar terpelihara. Justeru, setiap individu dalam komuniti perlu menguruskan sumber alam dengan berhemah dan teliti bagi mengelakkan berlakunya pembaziran sumber alam secara tidak terkawal. Akhirnya, segala keputusan yang direncanakan melibatkan penerokaan alam sekitar juga perlu diperhalusi secara mendalam dan mendapat pertimbangan yang sewajarnya bagi membolehkan kelestarian alam terjamin. Justeru, buku ini membincangkan bagaimana komuniti dapat memainkan peranan mereka ke arah memelihara alam sekitar, malahan contoh kajian kes disertakan bagi menambah pemahaman di samping menyelitkan kaedah pengurusan bagi memastikan kelestarian persekitaran terpelihara.