Survival Melayu - Hanif Md Lateh,; Rahimah Embong,; Norizan Abdul Ghani,; Mohd Borhanuddin Zakaria,; Razi Yaakob, (2022)
Buku Survival Melayu adalah kompilasi kertas kerja yang dibentang dalam International Conference on Islamic Civilization (ICIC 2017) anjuran Institut Penyelidikan Produk dan Ketamadunan Melayu Islam (INSPIRE), UniSZA. Kertas kerja terbaik yang dimuat dalam buku ini adalah cetusan idea penulis dan telah disunting dan diseragamkan mengikut format yang ditentukan.Survival Melayu memaparkan kegemilangan bangsa Melayu, perjuangan ulama, agamawan dan pejuang bangsa Melayu bermula dengan penentangan campur tangan, penerusan dalam mempertahan parti-parti politik serta persepsi terhadap parti politik yang ada. Buku ini dimulakan dengan paparan peranan ulama silam dalam mempertahankan kedaulatan bangsa Melayu di Tanah Melayu khususnya di negeri Terengganu semasa campur tangan British dan Jepun. Pelbagai cara digunakan oleh ulama dan pejuang Melayu iaitu menasihati sultan supaya tidak menerima penasihat British; perang sabil atau pemberontakan menentang British dan juga menggunakan media cetak seperti majalah dan surat khabar. Sealiran dengan perbincangan ulama dan peranannya, buku ini juga membincangkan konsep jihad dalam Islam dan bagaimana pejuang Melayu Islam mengamalkan konsep jihad dalam perjuangan menentang campur tangan. Kewajipan menyertai jihad kembali kepada hukum asal berjihad fi sabilillah menurut jumhur iaitu fardu kifayah.