Prospek Pelancongan Lestari di Malaysia Keusahawanan, Penyenggaraan Aset dan Nilai Ekonomi - Rosilawati Zainol,; Azlan Shah Ali,; Anuar Alias, (2022)
Perkembangan industri Pelancongan yang direntap sementara oleh pandemik COVID19 telah menggugat penjanaan pendapatan daripada sektor ini. Namun aktiviti pelancongan kini telah kembali rancak setelah ramai pengunjung telah menerima vaksin yang dapat mengurangkan impak virus ini kepada penghidapnya. Tambahan pula pintu masuk negara telah dibuka kepada para pelancong dari luar negara. Ini akan merancakkan lagi aktiviti pelancongan secara domestik dan juga antarabangsa.Kebanyakan bahan tulisan dalam buku ini boleh terus diaplikasikan oleh pembaca yang ingin menjana pendapatan melalui sumber pelancongan. Buku ini terbahagi kepada empat bahagian utama. Pertama, tentang jenisjenis, produk, motivasi, dan cara memasarkan produk pelancongan yang ingin dibangunkan. Bahagian Kedua buku menyentuh tentang ekonomi kitaran yang semakin dibincangkan ketika dunia berhadapan dengan perubahan iklim yang sangat ketara. Pembaca bukan sahaja akan mendapat ilmu tentang ekonomi kitaran, malah boleh menjana pendapatan dengan ilmu yang dikongsikan. Dalam bab ketiga, pembaca didedahkan tentang penilaian ekonomi harta tanah tapak warisan. Nilai ekonomi tapak warisan adalah sangat tinggi dan sekiranya terabai, kita akan kehilangan tapak warisan selamanya. Oleh itu amat penting untuk pemilik tapak warisan untuk mengetahui langkah-langkah yang harus dilakukan untuk memberi nilai tambah kepada tapak warisan sedia ada dan menggunakannya untuk menjana pendapatan. Bahagian terakhir buku ini mendedahkan pembaca kepada strategi operasi, penyenggaraan dan pengurusan fasiliti aset destinasi pelancongan. Ilmu yang dikongsikan oleh penulis sangat padat dan dijelaskan secara satu per satu.