Asas Penentuan Arah Kiblat - Nurulhuda Ahmad Zaki; Mohammaddin Abdul Niri (2024)
Setiap hari muslim seluruh dunia akan melaksanakan solat dan ibadah yang memerlukan mereka mengadap kiblat. Dalam aspek solat, mengadap kiblat adalah salah satu syarat sah solat. Manakala dalam menguburkan mayat, wajib dihadapkan ke arah kiblat. Begitu juga dalam beberapa amalan sunat yang lain yang memerlukan muslim mengadap kiblat. Maka kiblat adalah satu persoalan, perbincangan dan perlaksanaan yang penting kepada muslim seluruhnya. Perlaksanaan mengadap kiblat pada arah yang tepat adalah suatu isu yang sukar bagi muslim yang jauh dari Mekah. Namun begitu, pada era moden masa kini, pelbagai aspek ilmu dan teknologi dapat membantu umat Islam. Oleh demikian, penentuan kiblat adalah suatu perkara ijtihadi yang boleh ditentukan setepat yang mungkin. Kerana itu kita dapat melihat pada hari ini, arah kiblat dapat dihitung dan ditentukan menggunakan pelbagai peralatan yang canggih dan tepat. Namun ciptaan pelbagai alat canggih yang tiada henti hasil perkembangan ilmu moden turut memberi kesan kepada penentuan kiblat yang tepat. Isu ini adalah antara isu penting yang menjadi perhatian penting kepada umat Islam masa kini. Oleh demikian dalam buku ini dihasilkan untuk membahaskan tentang metode-metode dalam penentuan kiblat, bagaimana proses hitungan kiblat dilakukan, perbahasan fatwa tentang isu ketepatan kiblat serta isu-isu kiblat semasa. Diharapkan buku ini dapat dijadikan rujukan dan panduan asas kepada muslim seluruhnya berkaitan kiblat.