Adicita Inteligensia Sejarah dan Tamadun Islam - Roziah Sidik @ Mat Sidek; Anwar Mutaqqin; Ammalina Dalillah Mohd Isa (2024)
Buku ini membawa kupasan intelegensia dalam bidang sejarah dan tamadun Islam merangkumi bidang sains dan teknologi dalam tamadunIslam di Asia Barat serta tamadun Islam di Asia Tenggara.Topik-topik tersebut meliputi konsep falsafah sejarah Islam menurut Ibn Khaldun, perkembangan peranan Caravanserai daripada persinggahan sementarakepada destinasi pelancongan, pentadbiran Uthmaniyyah dan pelaksanaan polisi ekonomi Sultan Muhammad al-Fatih, idea politik Uthmani Muda dalam pembaharuan pentadbiran Uthmaniyyah abad ke-19, perkembangan dan sumbangan bidang perubatan dalam Kerajaan Uthmaniyyah, pembukaan Al-Fatawa Al-Hindiyyah sebagai legasi kerajaan Mughal era Awrangzib (1658 - 1707), pencerakinan tuntas terhadap faktor luaran dan kemelut dalaman Mesir terhadap penjajahan Perancis ke atas Mesir (1978 - 1801), sejarah penubuhan dan punca kuasa Majlis Agama Islam Negeri Sembilan, pelaksanaan undang-undang jenayah Islam di Terengganu sebelum campur tangan British 1919M, hukuman hudud dalam piagam Batu Bersurat Terengganu serta ketokohan Haji Wan Musa Abdul Samad sebagai tokoh islah Kelantan. Pembaca perlu mendapatkan buku ini bagi memperkayakan ilmu sejarah dan tamadun Islam dalam pelbagai bidang.