Generasi Muda dan Kesedaran Alam Sekitar - Haliza Abdul Rahman, (2025)
Buku ini memberi fokus kepada peranan generasi muda tentang bagaimana mereka boleh berperanan dalam memastikan alam sekitar negara terpelihara kelestariannya. Bagi memberi kefahaman mendalam kepada pembaca pelbagai faktor, cabaran dan halangan yang mempengaruhi penyertaan dan penglibatan generasi muda dalam isu berkaitan persekitaran turut disentuh dengan merujuk kepada aktiviti kitar semula. Beberapa kes kejadian dan kaedah serta strategi menarik penglibatan aktif golongan ini turut dibincangkan. Memfokus kepada generasi muda dalam isu alam sekitar adalah penting kerana mereka merupakan pewaris masa depan yang akan meneruskan usaha kelestarian yang telah dimulakan sejak sekian lama. Justeru, dengan membekalkan mereka dengan pengetahuan, kemahiran dan kesedaran yang diperlukan, serta memanfaatkan kemahiran digital mereka, dapat dipastikan bahawagolongan ini bersedia untuk menghadapi cabaran alam sekitar dan membawa perubahan positif untuk masa depan yang lebih lestari.