Transformasi Bandar Selamat Kajian Literatur dan Strategi Pelaksanaan - Siti Rasidah Md Sakip,; Nadiyanti Mat Nayan,; Nor Eeda Hj Ali, (2025)
Buku ini membawa pembaca dalam perjalanan menyeluruh untuk memahami konsep, dasar serta strategi dalam membentuk bandar yang selamat, harmoni dan bebas daripada ancaman jenayah. Terdapat empat bahagian utama yang menggali dengan mendalam setiap elemen penting dalam pembangunan bandar selamat. Dasar, Polisi, dan Implementasi Bandar Selamat di Malaysia menelusuri kerangka dasar keselamatan bandar yang telah dibangunkan di Malaysia. Ia mengupas pelaksanaan Program Bandar Selamat dan keberkesanannya, serta menganalisis cabaran dalam melaksanakan dasar-dasar ini secara menyeluruh di seluruh negara. Jenayah dan Keselamatan Bandar di Malaysia pula memberi tumpuan kepada pola-pola jenayah yang sering berlaku di kawasan bandar, dengan penekanan pada kesan-kesan sosial dan ekonomi terhadap komuniti. Bahagian ini memberikan pandangan mendalam tentang isu-isu keselamatan yang memerlukan perhatian segera, serta cadangan-cadangan untuk mengurangkan kesan jenayah terhadap kehidupan masyarakat bandar. Meningkatkan Keselamatan Bandar: Cabaran, Strategi, dan Implikasi Masa Depan membincangkan dengan teliti cabaran semasa yang dihadapi dalam memperkenalkan dan melaksanakan inisiatif keselamatan bandar. Buku ini menawarkan strategi-strategi baru yang proaktif dan penilaian terhadap potensi impak sosial dan ekonomi dari perubahan-perubahan yang mungkin berlaku pada masa depan.Buku ini adalah lebih daripada sekadar sumber rujukan; ia adalah panduanpraktikal dan teori yang memberi wawasan penting kepada pembuat dasar, perancang bandar, pengkaji, serta individu yang berhasrat untuk memahami dengan lebih mendalam bagaimana kita boleh bersama-sama mewujudkan bandar yang lebih selamat untuk semua. Temui langkah-langkah penting yang perlu diambil untuk mencapai transformasi bandar yang lebih selamat dan mampan di Malaysia!