Pasaran Dadah dari Perspektif Sosio-Ekonomi Malaysia - Elaine Yen Nee,; Norbani Che Ha,; Ruzita Jusoh,; Mohd Edil Abd Sukor,; Muzalwana Abdul Talib, (2024)
Buku ini adalah hasil daripada penyelidikan yang ditaja oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK). Tujuan utama buku ini adalah untuk memberi gambaran yang lebih jelas mengenai dimensi sosio-demografi; kompleksiti rantaian bekalan dadah; harga, ketulenan dan ketersediaan dadah; serta kos sosial terhadap masyarakat yang dikaitkan dengan penyalahgunaan dan pasaran gelap dadah. Oleh itu, buku ini adalah titik permulaanuntuk menelusuri isu penting yang memberi kesan buruk terhadap sosio-ekonomi masyarakat di Malaysia sejak sekian lama.Karya ilmiah ini dilahirkan atas keperluan untuk memahami dimensi tersembunyi mengenai pasaran dan penyalahgunaan dadah. Penghasilan buku ini adalah penting memandangkan topik pasaran gelap dadah masih belum dikaji dengan terperinci di Malaysia, terutamanya dalam konteks nilai anggaran (harga), tahap ketulenan dan ketersediaan dadah. Hasil kajian yang dikongsikan dalam buku ini diharap dapat membantu memberikan pemahaman yang lebih jelas mengenai kesan pasaran gelap dadah terhadap kos sosial dan kos ekonomi masyarakat di Malaysia.