Komuniti Bebas Dadah Strategi Pengurangan Risiko di Kawasan Berisiko Tinggi di Malaysia - Phoong Seuk Wai,; Phoong Seuk Yen, (2026)
Penyalahgunaan dadah merupakan ancaman yang berterusan kepada keselamatan, kesejahteraan dan kelestarian sosial negara. Masalah ini bukan sahaja memberi kesan kepada individu yang terlibat, malah turut meruntuhkan keharmonian keluarga, mencetuskan ketidaktenteraman komuniti, serta menjejaskan kemajuan sosioekonomi negara. Justeru itu, usaha membina komuniti bebas dadah perlu dilaksanakan bukan sahaja menyeluruh dan bersepadu, malah memerlukan kerjasama pelbagai pihak. Dalam konteks Malaysia, Konsep Kawasan Berisiko Tinggi (KBT) merupakan antara strategi berfokus tinggi yang digariskan dalam uasaha menangani isu penyalahgunaan dadah. Buku ini diterbitkan sebagai usaha untuk memahami secara mendalam strategi KBT dalam menangani isu penyalahgunaan dadah. KBT merupakan inisiatif berfokus tinggi yang diperkenalkan oleh kerajaan Malaysia dengan matlamat memperkukuh intervensi di kawasan yang dikenal pasti berisiko tinggi berdasarkan data dan kajian.Buku ini diharapkan dapat menjadi rujukan kepada penggubal dasar, penyelidik, pengamal intervensi komuniti, serta pelbagai pihak berkepentingan dalam merangka pendekatan lebih berkesan ke arah pembentukan komuniti yang selamat, sihat dan berdaya tahan. Menerusi pencerahan ilmiah dan perkongsian strategi dalam buku ini, diharap lebih banyak komuniti akan tampil dengan kekuatan dalaman dan rangka sokongan yang kukuh untuk menolak budaya dadah dan membina kehidupan yang lebih sejahtera.