Memahami Program Bandar Selamat di Malaysia Melalui Pendekatan Kualitatif - Nadiyanti Mat Nayan,; Nor Eeda Hj Ali,; Siti Rasidah Md Sakip, (2026)
Apakah yang dimaksudkan dengan kehidupan bandar yang selamat? Dalam era pembangunan pesat, persekitaran bandar bukan sahaja perlu selamat, malah inklusif dan mesra pengguna. Rasa selamat tidak harus ditakrifkan semata-mata melalui kadar jenayah atau rondaan polis, tetapi melalui keupayaan bandar mewujudkan ruang di mana setiap individu berasa dilindungi, didengari dan dihargai. MEMAHAMI PROGRAM BANDAR SELAMAT DI MALAYSIA MELALUI PENDEKATAN KUALITATIF mengetengahkan kepentingan suara komuniti setempat dalam membentuk persekitaran bandar yang benarbenar selamat dan berdayahuni. Melalui kaedah penyelidikan kualitatif seperti temu bual mendalam, perbincangan kumpulan berfokus, pemerhatian kawasan blackspot dan sesi town hall, buku ini menekankan bahawa Program Bandar Selamat tidak boleh bersifat one-size-fit-all. Sebaliknya, ia perlu dibangunkan berdasarkan keperluan dan pengalaman unik setiap komuniti, dengan menggabungkan pendekatan top-down dan bottom-up bagi meningkatkan keberkesanan pelaksanaannya. Buku ini turut menawarkan pandangan praktikal kepada pihak berkuasa tempatan, penyelidik dan penggubal dasar dalam mengadaptasi kaedah kualitatif untuk memahami faktor sosial, persekitaran dan psikologi yang membentuk persepsi keselamatan masyarakat. Dengan menggalakkan pemikiran di luar pendekatan konvensional, buku ini menegaskan bahawa bandar yang selamat hanya dapat direalisasikan apabila empati, kolaborasi dan kesaksamaan dijadikan teras perancangan bandar. Justeru, MEMAHAMI PROGRAM BANDAR SELAMAT DI MALAYSIA MELALUI PENDEKATAN KUALITATIF memberi inspirasi dalam memikirkan semula reka bentuk bandar yang bukan sahaja selamat dari segi konsep, tetapi juga diamalkan, beridentiti setempat, serta menyokong kesejahteraan sosial dan psikologi semua golongan masyarakat.