Tahap Motivasi Guru dalam Penggunaan Modul Gimnastik KSSR Tahun 5: Perbandingan antara Guru Opsyen dan Guru Bukan Opsyen - Low, Jie Ying; Choon Lian, Denise Koh; M.Nasir, M.Khalid (Advances in Humanities and Contemporary Studies, 2025)
Pengenalan: Gimnastik merupakan salah satu topik yang dianggap lemah kerana guru sekolah rendah kurang berkeyakinan dan motivasi untuk mengajarnya. Oleh itu, Modul Latihan Gimnastik berdasarkan KSSR Semakan telah dibangunkan. Tujuan: Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap motivasi guru terhadap modul tersebut dan mengenal pasti sama ada terdapat perbezaan tahap motivasi antara guru opsyen PJ dan guru bukan opsyen PJ. Reka bentuk: Kajian ini menggunakan metodologi kuantitatif yang berlandaskan model motivasi ARCS oleh Keller (Perhatian, Relevan, Keyakinan, Kepuasan). Kaedah: Kajian melibatkan 105 responden dari lima buah sekolah di Kota Tinggi yang terdiri daripada guru opsyen PJ (n=62) dan guru bukan opsyen PJ (n=43). Kajian ini menggunakan Instructional Materials Motivation Survey (IMMS) sebagai instrumen penyelidikan untuk mengumpul data. Analisis data dilakukan dengan menggunakan ujian Mann-Whitney U. Keputusan: Dapatan menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan dalam tahap motivasi antara guru opsyen PJ dan guru bukan opsyen PJ. Secara keseluruhan, tahap motivasi guru menunjukkan kesan positif terhadap modul tersebut.