Instrumen Pelaksanaan Pengajaran Guru Pendidikan Islam Melalui Pengintegrasian Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) dalam Pengajaran Akidah Sekolah Rendah di Malaysia Berdasarkan Faktor Analisis (EFA) - Othman, Mohd Syaubari (Advances in Humanities and Contemporary Studies, 2021)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti kebolehpercayaan instrumen pelaksanaan amalan pengajaran guru melalui pengintergrasian KBAT di dalam pengajaran akidah dengan menggunakan analisis faktor. Instrumen pengintergrasian KBAT ini adalah melibatkan penghasilan soal selidik, protokol temu bual dan semakan pemerhatian yang telah diubahsuai oleh pengkaji. Instrumen ini digunakan untuk menganalisis sampel yang terdiri daripada guru pendidikan Islam yang melaksanakan pengajaran akidah peringkat sekolah rendah di Malaysia. Bagi mendapatkan keboleh percayaan yang memuaskan, pengkaji melakukan kesahan kandungan dan kesahan muka terhadap soal selidik, protokol temu bual dan semakan pemerhatian yang dibina, melaksanakan kajian rintis terhadap sejumlah peserta kajian, menentukan nilai keboleh percayaan alpha cronbach serta membuat factor analisis. Walaubagaimanapun, kajian ini hanya memfokuskan kepada penggunaan factor analisis sahaja. Dapatan kajian mendapati keputusan ujian Kaiser-meyer-olkin (kmo) dan bartlett terhadap semua angkubah adalah signifikan dengan nilai kmo 0.911 (p = 0.000), yang menunjukkan nilai 0.90 ke atas adalah mengkagumkan. Keputusan ini menunjukkan bahawa semua angkubah mempunyai nilai faktorabiliti yang mencukupi dan analisis faktor boleh diteruskan