Impak Pengajaran dan Pembelajaran Secara Online: Kajian Kes Terhadap Pelajar Sekolah Rendah, Menengah dan Universiti Semasa Pandemik Covid-19 - Kirin, Arwansyah; Ahmad Sharifuddin; Mohd Hisyam Abdul Rahim; Shakila Ahmad; Sharifah Khadijah; Abdullah Sulaiman (Advances in Humanities and Contemporary Studies, 2021)
Pandemi Covid-19 membawa banyak perubahan dalam kehidupan termasuklah dunia pendidikan iaitu mulai daripada sekolah rendah hingga ke jenjang universiti. Institusi pendidikan yang terdapat di Malaysia dituntut untuk mengikuti perubahan metode pembelajaran sebagai impak daripada pandemic Covid-19 ini. Pelajar-pelajar yang beragam latar belakang kehidupan sama ada yang tinggal di kampung mahupun di bandar ikut merasai perubahan proses PnP yang ditetapkan oleh kementerian pendidikan yang membawa impak kepada pelajar sama ada yang positif mahupun negatif. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti pandangan pelajar-pelajar terhadap metode pembelajaran secara online semasa pandemi Covid-19. Satu reka bentuk kajian menggunakan borang soal selidik melalui Google Form telah dijalankan ke atas 120 orang pelajar sekolah rendah, menengah dan universiti. Hasil kajian mendapati bahawa PnP secara online memberi kesan yang positif dan negatif terhadap pelajar kerana PnP online itu sendiri memiliki kelebihan dan juga kekurangan.