Sistem Tempahan Temujanji Klinik Akasia dengan Pengesahan E-mel. - Md Jailani, Nursyazwani Aqilah; Bin Mohamad Sukri, Khairul Amin (Applied Information Technology And Computer Science, 2024)
Sistem tempahan temujanji adalah sistem berasaskan web yang dibangunkan untuk Klinik Akasia dan pelanggannya. Majoriti pengguna Klinik Akasia terpaksa menunggu lama untuk menjadualkan temujanji, dan kadangkala tempahan terpaksa dibatalkan kerana kesilapan kakitangan semasa mencari kekosongan tempahan temujanji di dalam buku log, menurut temu bual dengan kakitangan Klinik Akasia. Sistem yang dibangunkan dibina pada platform web dan menggunakan pembangunan Agile sebagai metodologi projek. Modul yang dihasilkan dalam sistem ini dibahagikan kepada tiga kategori iaitu pentadbir, doktor, dan pesakit. Matlamat projek ini adalah untuk mewujudkan sistem tempahan temujanji dengan pengesahan e-mel untuk Klinik Akasia. Melindungi sistem berasaskan web daripada serangan luar yang boleh mencuri data pengguna untuk faedah peribadi juga adalah penting. Untuk menjamin kerahsiaan sistem, pengurusan kata laluan yang ketat dan teknik penyulitan digunakan. Kaedah yang digunakan untuk memastikan pengguna menggunakan kata laluan yang selamat adalah dengan menetapkan kata laluan yang perlu didaftarkan adalah kata laluan yang mengandungi huruf, nombor dan juga panjang kata laluan tidak kurang enam aksara.Kata laluan yang disimpan juga akan ditukarkan kepada format hash. Sistem yang dibangunkan juga menggabungkan langkah keselamatan tambahan untuk mencapai triad kerahsiaan, integriti, ketersediaan dan pengesahan. Oleh itu, sistem yang dihasilkan mempunyai modul-modul utama seperti pendaftaran, tempahan temujanji. pengurusan data dan laporan.