Sistem Perancangan Pelajar FSKTM di UTHM - Abdul Rahman, Aisyah Syarah; Omar, Nurul Aswa (Applied Information Technology And Computer Science, 2025)
Pelajar Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat (FSKTM) di Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM) dikenal pasti menghadapi masalah dalam pengurusan masa, penghantaran tugasan, dan penyusunan jadual waktu yang sistematik. Pembangunan sistem Permasalahan ini boleh memberi kesan kepada prestasi akademik pelajar. Oleh itu, sistem perancangan pelajar khusus untuk pelajar FSKTM, UTHM dibangunkan bertujuan untuk menyelesaikan isu-isu yang dikenal pasti tersebut. Sistem ini dibangunkan menggunakan kaedah model prototaip, di mana ia mempunyai lima fasa: perancangan, analisis, reka bentuk, pelaksanaan, dan pengujian. Bahasa pengaturcaraan yang digunakan semasa proses pembangunan sistem adalah PHP, JavaScript, HTML dan CSS berdasarkan reka bentuk (ERD), (DFD) dan antara muka pengguna (UI). Sistem ini direka dengan ciri-ciri yang dikenal pasti dapat memenuhi keperluan pelajar. Untuk menilai tahap penerimaan dan keberkesanan sistem, Ujian Penerimaan Pengguna (UAT) telah dijalankan melibatkan sebilangan pelajar FSKTM. Hasil daripada ujian tersebut menunjukkan bahawa sistem ini berfungsi dengan baik serta mampu memenuhi keperluan asas pelajar dalam pengurusan akademik harian. Kesimpulannya, sistem ini berpotensi menjadi alat yang signifikan dalam membantu pelajar merancang masa dengan lebih berkesan. Penambahbaikan lanjut akan dilaksanakan pada masa hadapan bagi memperluaskan fungsi dan meningkatkan keberkesanan sistem berdasarkan keperluan pengguna.