Pembangunan Sistem Pembelajaran Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah - Wan Mohd Azri, Wan Nur Aishah; Sulaiman, Rabatul Aduni (Applied Information Technology And Computer Science, 2023)
Susulan pandemik Covid-19 yang berlaku di negara kita, aktiviti pengajaran serta pembelajaran hendaklah dilaksanakan dengan kaedah yang berbeza. Oleh itu, satu sistem berasaskan web dibangunkan bagi membantu guru dan pelajar sekolah Maahad Tahfiz Sains Tanah Merah menjalankan sesi pengajaran serta pembelajaran secara dalam talian di rumah, di samping memudahkan penyimpanan data secara lebih sistematik. Kajian dijalankan di sebuah sekolah Maahad Tahfiz Sains, menyasarkan guru dan pelajar tingkatan 4 dan 5. Metodologi yang digunakan dalam pembangunan sistem ini adalah model prototaip. Selain itu, bahasa pengaturcaraan yang digunakan adalah PHP manakala pangkalan data adalah MySQL. Dengan adanya sistem ini, proses pengajaran dan pembelajaran dapat dijalankan secara tidak bersemuka serta maklumat senang diperolehi. Selain daripada pembelajaran di sekolah, sistem ini juga mampu diadaptasi di pusat – pusat tuisyen.