Budget Planning for Student App - Mazlan, Nabil Izzat; Abdul Hamid, Norhamreeza (Applied Information Technology And Computer Science, 2023)
Abstrak: Budgetify ialah aplikasi perancangan belanjawan untuk pelajar. Tujuannya adalah untuk membantu pelajar menguruskan kewangan mereka dengan lebih baik kerana salah satu masalah biasa dan besar dalam kalangan pelajar. Ciri utama aplikasi yang dicadangkan adalah untuk mengesan perbelanjaan harian dan menjimatkan wang. Selain itu, aplikasi ini mudah dan senang untuk digunakan kerana ia dibangunkan menggunakan metodologi prototaip untuk mencapai pengalaman pengguna yang terbaik. Projek ini menggunakan Figma untuk prototaip reka bentuk, Visual Studio Code sebagai editor kod, dan Flutter sebagai rangka kerja. Aplikasi ini diharapkan dapat membantu pelajar menguruskan kewangan mereka dengan lebih baik dan membantu mereka lebih fokus pada belajar daripada tertekan dengan masalah kewangan. Kata kunci: Aplikasi, Perancangan Belanjawan, Pelajar Abstract: Budgetify is a budget planning application for students. The purpose is to help students manage their financial better as one of common and crucial problem among students. The main features of the proposed application are to track daily spending and saving money. Moreover, the application is easy and simple to use as it develops using prototyping methodology for achieve that best user experience. The project was using Figma for design prototype, Visual Studio Code as code editor, and Flutter as framework. The application is expected to help students manage their financial better and help them focus more on studying than stressing on financial problems. Keywords: Application, Budget planning, Students