Aplikasi Pembelajaran Mudah Alih Sains: Kenali Mikroorganisma Tingkatan 5 SPM Menggunakan Pendekatan 2D - Amier Muslim,; Azizan Ismail, (Applied Information Technology And Computer Science, 2025)
Aplikasi Permainan Mudah Alih Sains: Kenali Mikroorganisma dibangunkan untuk merapatkan jurang dalam pembelajaran Sains, khususnya berkaitan dengan mikroorganisma, dengan menyajikan pendekatan pembelajaran yang menarik dan interaktif. Ditujukan kepada pelajar Sains Tingkatan 5 SPM, aplikasi ini menangani masalah utama dalam pembelajaran Sains, iaitu kurangnya minat dan pemahaman mendalam tentang mikroorganisma. Melalui Metodologi Multimedia Mobile Content Development (MMCD), aplikasi ini bertujuan memberikan pengalaman belajar yang menyeronokkan dan meningkatkan minat pelajar terhadap subjek Sains. Dengan fokus pada interaktiviti dan keterlibatan, aplikasi ini diharapkan menjadi alat pembelajaran inovatif yang membantu pelajar, terutama pelajar Tingkatan 5 SPM, memahami mikroorganisma dengan lebih baik.