Sistem Pembelajaran Bahasa Arab Asas Maarif - Shahar, Muhammad Najmi Syazli; Mohamed, Rozlini (Applied Information Technology And Computer Science, 2025)
Pembelajaran Bahasa Arab Tahap 1 di sekolah rendah Malaysia, termasuk di Sekolah Rendah Agama Rakyat Madrasatul Maarif, menghadapi masalah seperti kaedah pengajaran yang ketinggalan zaman serta kurang tumpuan guru, menyebabkan ramai pelajar lemah dalam penguasaan bahasa. Cabaran ini mengakibatkan ramai pelajar lemah dalam penguasaan bahasa arab ini, hanya sebilangan kecil sahaja yang cemerlang dalam subjek Bahasa Arab. Bagi mengatasi masalah tersebut, Sistem Pembelajaran Bahasa Arab Asas Maarif berasaskan web dibangunkan. Objektif utama sistem untuk menangani keperluan pembelajaran Bahasa Arab Tahap 1. Analisis  pembangunan menggunakan pedekatan berstruktur manakala metodologi prototaip digunakan sebagai metodologi pembangunan. Sistem ini mempunyai enam modul iaitu Pendaftaran Pengguna, Pengurusan Kursus, Penilaian, dan Penjejakan Kemajuan. Melalui pembangunan berasaskan teknologi, sistem ini mampu menawarkan pengalaman pendidikan yang lebih interaktif dan menyeronokkan. Melalui teknologi, sistem ini menyediakan pembelajaran yang lebih interaktif dan menarik. Hasil Ujian Penerimaan Pengguna (UAT) menunjukkan bahawa sistem ini berjaya meningkatkan keberkesanan pembelajaran dan lebih memotivasikan pelajar.