Sistem Pemerhatian Tanaman Fertigasi Menggunakan IoT - Adnan Halid, Muhammad Farith Syariffudin; Mohd Salleh, Mohd Najib (Applied Information Technology And Computer Science, 2021)
Pertanian fertigasi merupakan sebuah sistem pertanian moden yang semakin menjadi pilihan bagi petani kerana ianya mampu meningkatkan hasil pengeluaran, penjimatan air siraman dan penggunaan baja dari segi kos. Tanaman fertigasi mengamalkan konsep suntikan baja kimia terkawal dan titisan air kepada tanaman bagi mengelakkan risiko kerosakan suburan pada tanih. Polybag digunakan sebagai alternatif kepada tanaman tanih. Dengan iklim di Malaysia yang sedang berubah, risiko terhadap tanaman dijangka akan memberi kesan yang serius dalam konteks pertanian. Mendalami skop fakor adaptasi petani terhadap iklim dan juga kondisi kelembapan tanah dan juga suhu tanah yang sedia ada di Malaysia, satu hipotesis boleh dibuat, dimana, para petani hanya menggunakan keupayaan deria mereka untuk membuat pemerhatian berdasarkan keadaan cuaca semasa dan juga kondisi tanah tanaman yang mengakibatkan hasil anggaran mereka kadangkala terlebih jangka, atau salah.